Mitropolia Basarabiei: vizita in satul Carpineni r.Hincesti si sfintirea monumentului dedicat deportatilor 1940-1953 !

PS Antonie, cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de sfinţire a Crucii-monument ridicată în memoria victimelor regimului totalitar comunist, a unui Te-Deum pentru sănătatea supravieţuitorilor deportărilor comuniste şi a unui parastas pentru sufletele celor care au murit în Siberia sau în Kazahstan.

Referindu-se la suferinţele celor deportaţi, PS Antonie, între altele, a spus: „Deportările constituie o pagină tristă din istoria noastră. Sute de mii de oameni, doar pentru faptul că au fost gospodari, oameni harnici, care şi-au adunat avutul lor prin muncă cinstită cu întreaga lor familie, au fost ridicaţi în toiul nopţii, de la casele lor, urcaţi în vagoane pentru vite şi duşi în Siberia sau Kazahstan. Mulţi dintre ei au murit pe drum, iar alţii din cauza frigului, a foametei, a bolilor şi a condiţiilor de trai inumane nu s-au mai întors din locurile de chin şi suferinţă”. „Avem datoria sfântă să vorbit despre tragedia conaţionalilor noştri. Ştim că adevărul nu convine multora. Dacă nu vorbim adevărul despre neamul nostru, ne facem vinovaţi în faţa înaintaşilor”, a specificat PS Antonie.

La slujba de sfinţire a Crucii-monument au fost prezenţi reprezentanţi ai puterii locale şi raionale, reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului R. Moldava. Printre cei care au vorbit despre suferinţele celor deportaţi au fost: dl Ion Cărpineanu, primarul satului Cărpineni, dl Iurie Chirinciuc, Ministru al Transportului şi Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova, deputaţii în Parlamentul Moldovei: Ştefan Vlas, Mihai Ghimpu, Lilian Carp şi Grigore Cobzac şi supravieţuitori ai calvarului siberian.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s